חיפוש

5 סיבות עיקריות לסכסוכי ירושה

כולנו מכירים זאת ממגוון סרטים וספרים: ראש המשפחה הולך לעולמו ולאחר האבל  מתחולל קרב עקוב ומר בין היורשים הפוטנציאליים, אשר מתכתשים על נכסיו הנעזבים. התסריט הזה, באופן לא מפתיע למרבה הצער קיים גם קיים במציאות. בכתבה הבאה נציג 5 סיבות עיקריות לסכסוכי ירושה.

 

יש על מה לריב

סכסוכי צוואה יתחילו ברוב המקרים כאשר יש דבר משמעותי לריב עליו, כמו למשל עסק משפחתי, נדלן מניב, או כל תצורה אחרת של הון חומרי או רוחני. כאשר מדובר בנפטר אשר היה אדם מרובה נכסים עולה הסבירות לתחילתו של מאבק ירושה בין צאצאיו השונים. זאת מהסיבה הפשוטה שלא שווה לפתוח בסכסוך משפטי ומשפחתי לא פשוט בזמן שהעיזבון העומד על הפרק אינו נושא משמעות גדולה, מבחינה כלכלית או אישית.

 

כגודל הציפיות כך גודל המריבות

באופן מפתיע לאינטואיציה הראשונית, סכסוכי צוואה נוטים להתרחש יותר דווקא כשקיימת צוואה מוחשית. אם הנפטר לא הותיר צוואה בלכתו, אזי רכושו מתחלק שווה בשווה בין שאריו – הסכם הוגן לכל הצדדים. מנגד, אם ישנה צוואה אז גם עולה הסיכוי להעדפה לא שוויונית של כמה מהילדים, או אף להעברת הרכוש או חלקים גדולים ממנו אל גורמים אחרים מחוץ למשפחה. כשזה המצב, עלול להיווצר פער בין מה שציפו היורשים לקבל לבין נוסח הצוואה בפועל, ומשם הדרך לקרבות ירושה כבר נעשית הרבה יותר קצרה.

 

זה כתוב בספרים?

צוואות יכולות ליצור בלבול מסוים בקרב היורשים אם אופן הניסוח שלהן לא בהיר דיו. צוואה המנוסחת עם טעויות כתיב או תחביר עשויה להיות לא תקפה משפטית. אותו כלל מתקיים לגבי צוואה שהמשפטים הכתובים בה לא ברורים מספיק. טעויות בכתיבה או צוואה "מבולבלת" עלולים להביא לפירושים שונים שלה ובכך להתניע סכסוך משפטי בין הגורמים הרלוונטיים.

 

איפה כל הנכסים?

סיבה מרכזית לפגיעה בתקפות המשפטית של מסמך הצוואה, וכן להיתכנות אפשרית של קרבות ירושה הוא ניסוח צוואה חלקי באופן אשר אינו מקיף את כל נכסי הנפטר. במצב זה באופן טבעי כולם נעשים "חשודים" – האם יש מישהו שמסתיר נכסים לטובתו האישית? סיטואציה זאת עלול להביא למאבק קשה בין הטוענים לירושה, לרבות שכירת חוקרים פרטיים, הטחת האשמות הדדית, וכמובן גם סכסוך משפטי עיקש וסבוך.

 

מי כשיר להשאיר?

צוואה תהיה לא תקפה מבחינה משפטית אם כותב הצוואה התגלה כלא כשיר לכתוב אותה. בלא מעט מקרים הנפטרים הולכים לעולמם בגיל מופלג כשמעל מרחפת שאלת צלילותם המוחית, ובהתאם לכך כשירותם המשפטית לחתום על הצוואה. כאשר עולים חילוקי דעות בנושא צלילותו של הנפטר, עלולה להתגלע גם מחלוקת קשה על חוקיות הצוואה ועל הצורך לקיים אותה. סביר להניח שהיורשים הפוטנציאליים יתייצבו משני צדי המתרס של קונפליקט זה, בהתאם לתועלתם האישית מהכרעה לכאן או לכאן.

 

אולי יעניין אותך גם

4 טיפים למציאת עוד תותח!
עריכת דין
4 טיפים למציאת עו"ד תותח!

יצירת קשר עם עורך דין (מכל תחום) מצריכה היכרות עם טיפים בסיסיים שיאפשרו לבחור נכון. שכן, מדובר בבעל מקצוע שצריך ללוות אתכם על הצד הטוב

קרא עוד »