חיפוש

פירוק שותפות – איך לעשות זאת לפי החוק

במאמר הבא נעסוק בשותפות, באילו דרכים ניתן לפרקה, ומהם שלבי התהליך השונים.

שותפות היא מודל עסקי שכיח, המיועד למטרת רווח כספי משותף.

שותפות יכולה להתבצע בין: משפחה, חברים, יזמים, אנשי עסקים, תאגידים וכו' המעוניינים להקים ולנהל עסק משותף.

אך לצערנו בפועל קורים כל מיני מקרים כמו חילוקי דעות אישים\ מקצועיים, תיאום ציפיות שגוי או כשלון העסק שמעורר את הצורך בפירוק השותפות.

ישנם שני סוגים של פירוק שותפות, כזו שהיא בהסכמת שני הצדדים על פי מה שנקבע בהסכם השותפות עליו חתמו או פירוק שותפות בצורה מבוקרת ובניהולו ופיקוחו של בית המשפט.

 

מתי עולה הצורך בפירוק שותפות?

ישנן מגוון סיבות שיכולות להעלות את הצורך בפירוק השותפות, והן כמובן משליכות על האווירה, הדרך ומשך הזמן שימשך תהליך הפירוק. הסיבות השכיחות ביותר הן כישלון העסק, חילוקי דעות מהותיים הן בפן האישי והן בפן העסקי, פגיעה באמון אחד של השני.
עוד סיבות הן מקרה מוות של אחד מהשותפים, פשיטת רגל של אחד השותפים, אם נעשתה עבירה פלילית במסגרת השותפות שהופכת את פעילות העסק לבלתי חוקית או פנייה של אחד השותפים לבית משפט מחוזי ובעקבות הפנייה מינוייו של כונס נכסים או מנהל מיוחד.

 

באילו דרכים ניתן לפרק שותפות?

על פי פקודת השותפות וחוקי מדינת ישראל ניתן לפרק שותפות שאינה הוגבלה בזמן, כלומר הוקמה לתקופה לא קצובה, באמצעות הודעה של אחד מהשותפים שברצונו לפרק את השותפות. ממועד מסירתו של ההודעה מתחיל תהליך הפירוק. נובע מכך שלכל שותף יש את הליברליות והזכות החוקית לפרק את השותפות. וזאת בשל הרצון שלא לכפות על שותפים מסוכסכים, או שאינם עובדים טוב יחד להמשיך באילוץ את שיתוף הפעולה, והידיעה שטוב יותר שכל אחד ילך לדרכו.
פירוק בהסכמה היא דרך נעימה ומומלצת שקורת על פי ההסכמות שנקבעו בתחילת דרכם של השותפים בהסכם השותפות.
אך לצערנו, ישנם מקרים רבים בהם השותפים לא מצליחים להסכים על חלוקת הכספים או תנאיי הפירוק מסיבות כמו חוסר רצון לסגור את העסק או סכסוך בין השותפים. על כל מקרה, אם השותפים אינם מצליחים להגיע להסכמה, השותף שהודיע על רצונו בפירוק השותפות רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה לעזרה, ובית המשפט מצידו ינהל ויפקח על תהליך הפירוק.
במקרים כאילו בית המשפט ימנה מפרק, שתפקידו לכנס את הנכסים של העסק, ולהחזיר חובות לצדדים נוספים.

 

תהליך הפירוק כולל ארבעה שלבים מרכזיים:

יש לציין שתהליך הפירוק הוא תהליך לא פשוט, שעורך זמן וכרוך בעלויות כספיות והשלכות כלכליות ורגשיות של השותפים.
השלב הראשון הוא להיפטר מכל החובות.
השלב השני להסדיר תשלומים בין השותפים.
השלב השלישי מומלץ לחשב את עלויות פירוק השותפות ולנסות לכסותם.
ולסיום, חלוקת הכסף הנותר ולכן מומלץ לעשות זאת בעזרת עורך דין מסחרי.

 

לחיצת יד

אולי יעניין אותך גם