חיפוש

גניבות רכב בישראל: מה העונשים הצפויים לאותם עבריינים?

"כתב האישום: גנבו רכב, נהגו בפראות וגרמו לתאונה עצמית", "שוטרים תפסו את הגנב על חם ועצרו אותו", אלו הם רק חלק מהפרסומים השונים בנוגע לגניבות רכב שבוצעו בישראל בשנים האחרונות, כל אלו מתווספים לרשימה ארוכה של מה שמתברר כמכת מדינה.

כיום נראה שמכת גניבות הרכב בישראל 2019 הוא דבר שמצליחים איכשהו להתחיל ולהשתלט עליו.

עדיין קיימות כנופיות גניבות רכב שפועלות בטכניקות משוכללות שעושות בחוק כבשלהן, אך אם נבחן את הסטטיסטיקות בהשוואה לשנים עברו, לפחות על פי נתוני משטרת ישראל, נדמה שגניבת רכב הן דבר שאינו משתלם, במיוחד לאור הסיכון הכרוך בכך.

אם נבחן את הנתונים על ידי חברות איתור הרכב בישראל נמצא תמונה שונה לחלוטין והיא פחות חיובית. 

מה העונש על גניבת רכב בישראל?

גניבת רכב בישראל נכללת בתוך תחום עבירות הרכוש של כלי רכב ממונעים. על פי חוק העונשין שמפרט את עקרונות המשפט הפלילי, העונש על גניבת רכב הוא מאסר של 7 שנים ומבקרים מסוימים יכול להגיע ל – 10 שנים. 

עבירה זו מגדירה כל אדם ש"נוטל רכב ללא רשות מבעליו, והוא מעבירו למקום אחר או לאדם אחר בנסיבות המצביעות על כוונה שלא להחזירו לבעליו, אף אם עשה כל אחד מאלה על ידי אחר, דינו – כדין גונב רכב".

קיימים עונשי מאסר שונים בחוק הישראלי בכל הנוגע לגניבות רכב שאינם מקלים על נאשמים בסוגי העבירות בתחום גניבות הרכב. ללא קשר לעונשי המאסר הצפויים לכל נאשם, כל אדם שהורשע בעבירת גניבת רכב צפוי לשלילת רישיון נהיגה לתקופה שתוגדר לו על ידי החלטת ביהמ"ש:

פריצה לרכב: היא סוג של עבירה שהעונש עליה הוא 3 שנים. אך במקרה ומדובר על פורץ לרכב שביצע את הפריצה בכוונה תחילה לשם גניבה או פשע העונש הצפוי לו יהיה 7 שנים. במידה ונתפס אדם עם מכשיר פריצה לרכב ולא הצליח להביא הסבר משכנע להימצאותו במקום עם כלי הפריצה, הוא עלול לקבל מאסר של 3 שנים. 

שימוש ברכב ללא רשות: ההגדרה לשימוש ברכב ללא רשות היא כל אדם שמעביר רכב ממקום אחד למקום אחר ללא רשות מבעל הרכב ונוטש את הרכב במקום. העונש הצפוי לעבירה מסוג זו הוא 3 שנות מאסר, במקרה ואותו אדם נטש את הרכב במקום אחר הוא צפוי לקבל אפילו 5 שנות מאסר. 

סחר ברכב גנוב: עבירה זו נוגעת לכל גורם שביודעין מקבל לידיו רכב או חלקים מרכב גנוב והעונש הצפוי לו עלול להגיע לכדי 7 שנות מאסר. במקרה של סחר ממשי ברכב גנוב או בחלקי רכב גנוב העונש עולה ל – 10 שנות מאסר. 

גניבת חפצים מרכב / פירוק רכב: עבירה זו כוללת פריצה לתוך רכב לשם גניבת חפץ מתוכו או לשם פירוק חלקי הרכב. העונש הצפוי על כך הוא 5 שנות מאסר. במידה ומדובר בפירוק חלקים בידיעה שהרכב גנוב העונש הצפוי לאדם זה יהיה 7 שנות מאסר. 

גם במקרה של פגיעה בכוונה תחילה ברכב או באחד מחלקי הרכב על ידי אדם כלשהו ללא חדירה אל תוך הרכב, העונש הצפוי על כך יהיה 5 שנות מאסר. 

גניבה או זיוף רישיונות רכב: במקרה של אדם שאינו גונב רכב אלא "רק" מזייף רישיון נהיגה או רישיון רכב וכאשר המטרה באופן מכוון הייתה ביצוע עבירה, העונש הצפוי יכול להגיע ל – 5 שנות מאסר. 

במידה ומדובר באדם שזייף או טשטש לוחיות זיהוי או כל חלק אחר ברכב על מנת להקשות את הזיהוי של אותו רכב, העונש הצפוי לו יכול להגיע ל – 7 שנות מאסר. 

פורץ

שיעור גניבות הרכב בישראל: במגמת ירידה?

על פי נתוני משטרת ישראל: למרות כל המאמצים להורדת שיעור גניבות הרכב בישראל, הסטטיסטיקות אינן משקרות. נכון לאשתקד, על פי נתוני משטרת ישראל הזמן הממוצע שבו מתרחשת גניבת רכב במדינת ישראל עומד על לא פחות מאשר 80 דקות! 

יחד עם זאת מציינים במשטרה כי שיעור גניבות הרכב הוא הנמוך ביותר מזה 20 שנים. נכון לשנת 2018 נרשמה ירידה של 13.2% בפתיחת תיקי גניבת רכב לעומת השנה שלפניה וזוהי המשך מגמת ירידה בהשוואה לנתונים שנתיים לפני כן. 

יתכן שהסיבה לירידה בפתיחת תיקי גניבות רכב על ידי המשטרה מצויה בפעילויות יזומות שהיא נוקטת נגד משחטות רכב ומוסכים פיראטיים שהחלה לתת את פירותיה בשנים האחרונות. אך אם נבחן זאת לפי כמות כתבי האישום שנפתחו על גניבות רכב בישראל נמצא שהמגמה היא הפוכה ודווקא מצביעה על עליית מדרגה של 2.4% לעומת השנה שלפיה. 

על פי נתוני חברות לאיתור והשבת כלי רכב גנובים: חברות לאיתור והשבת כלי רכב גנובים בישראל מוציאות בכל שנה דוח פירוט משלהן שנותן תמונה נוספת, לעיתים מפורטת יותר לגבי כל הקשור לעולם גניבות הרכב בישראל. 

על פי נתוני החברות מצטיירת תמונה שונה לחלוטין מנתוני משטרת ישראל, לפיה נרשמת דווקא עליה בגניבות הרכב או המשך המגמה ללא ירידה.  

מנתוני חברת 'איתוראן' נחשפים מהם סוגי הרכב הפופולאריים ביותר על ידי גנבי הרכב וכן את שיטות הגניבה שבהם הם פועלים. על פי הנתונים שהצטברו ב'איתוראן' נרשם שיא בגניבות הרכב בארץ עם תפיסה של  33 חוליות גנבי רכב וכאן דווקא מדובר על עליה של 10% לעומת השנה שלפניה. 

עוד נמצא ש – 45% מכלי הרכב שנגנבו בישראל היו בצבע לבן וב- 50% ממקרי הגניבה הגנב הצטייד במפתח הרכב, הסיבה לכך היא שהגניבה בוצעה כחלק מפריצה לבית וגניבת המפתח או בשכפולי מפתח ללא ידיעת הבעלים. 

על פי נתוני החברה אזורי הגניבות בארץ מחולקים כך בסדר יורד: גוש דן הוא האזור שבו מתבצעות רוב גניבות הרכב בישראל (38%), אזור השרון (22%), ירושלים (11%), הדרום (11%), השפלה (9%), צפון (7%) יהודה ושומרון (2%). 

סוגי כלי הרכב הפופולאריים ביותר לגניבה בארץ הם מן הסתם רכבים פרטיים ששיעור הגניבות בהם מגיע ל – 39%. סגמנט הג'יפים / רכבי SUV עומד על 21%, רכבים מסחריים 19% ומשאיות 15%. 

על פי נתוני חברת 'פוינטר' נמצא שאחוזי גניבות כלי רכב בשנה הקודמת נשארו זהים ביחס לתקופה המקבילה לפניה, מה שמחזק את הטענה שגם במקרה זה לא נרשמה ירידה במספר גניבות הרכב בישראל. 

עוד נאמר כי רוב מקרי הגניבה מתרחשים בשעות הלילה בין 22:00 בלילה ל- 05:00 בבוקר. כלי הרכב שבהם שיעור הגניבה הוא הנמוך ביותר הם הרכבים ההיברידיים ואולי זו ההזדמנות לרכוש אחד כזה לפני עליית מחירי המס עליהם בשנת 2020. 

לפרטים נוספים על רכבים: https://cmotors.co.il

אולי יעניין אותך גם

בדיקה מקיפה
חוקים
המחיר האמיתי של הדירה

קניית דירה היא אירוע משמח לכל הדעות, פרק חדש בחייך מתחיל, אך האם שמת לב לדבר חשוב? היום יש להיזהר ולקחת בחשבון את כל ההוצאות

קרא עוד »
פספורט זר
אזרחויות ודרכונים
מדריך הוצאת דרכון זר

חושבים להוציא דרכון זר? נדמה לכם שאולי גם אתם זכאים לכך? אם כך, אין ספק שאתם צודקים והאמת היא, שלא כדאי לוותר על כך. דרכון

קרא עוד »
חוקים
מהו סעד הצהרתי?

רוצים לקבל את כל המידע בעבור הגשה של צעד הצהרתי? עו"ד גיא בית זית מסביר מהו בדיוק סעד הצהרתי ומה חשוב לדעת לגבי ההליך. הפרטים

קרא עוד »