ההליכים המשפטיים המתנהלים נגד חברות התרופות ונגד המערכת הרפואית בכלל הינם מגוונים ובעלי השלכה משמעותית הן על חיי הפציינטים והן על תוחלת הטיפול הרפואי שיגיע להם ולמטופלים אחרים בעתיד.
ההליך המשמעותי הנפוץ ביותר הננקט מול חברות התרופות הוא הליך של רשלנות רפואית.
מהי רשלנות רפואית?
רשלנות רפואית משמעה סטייה מרמת הזהירות הנדרשת הסבירה בידי נותן טיפול אשר בתורה גרמה לנזק למטופל אשר היה ניתן להימנע מאותו הנזק אלמלא הייתה ננקטת מידת הזהירות הנדרשת ברמה סבירה.
דוגמה לרשלנות רפואית שקרתה בבית החולים ברזילי שבאשקלון לפני מספר שנים:
אישה מבוגרת הגיעה לבית החולים עם כאבים חדים בברכה השמאלית. לאחר היוועצות במספר מומחים עליה היה לבצע ניתוח פולשני ביותר בברך שהיה אמור למצוא את מקור הכאב.
למרבה הצער, ותחת בלבול נורא של הצוות הרפואי בבית החולים באותו היום הניתוח בוצע, הוגדר כהצלחה, החולה הועברה להתאוששות וכאשר התעוררה התחוורה לה הטעות של הצוות הרפואי. הניתוח הכואב והמסובך בוצע בברך ימין שלה.
זוהי דוגמא אחת מיני רבות למקרה של רשלנות רפואית מטעם הצוות הרפואי (כיצד נקבל חוות דעת רפואית לתביעה של רשלנות רפואית? – כל המידע במאמר הבא). באופן דומה קיימים סוגים שונים של רשלנויות רפואיות מצד חברות התרופות.
תביעות פיצויים נגד חברות תרופות –
במקרה בו נגרם נזק בעקבות תרופה שניטלה למטופל חשוב לעשות את ההבחנה מי האשם העיקרי בנזק.
ישנם לרוב שלושה אשמים עיקריים:
-
המטופל עצמו –
לעיתים המטופל עצמו לא נוטל את התרופה לפי ההוראות שניתנו לו בידי הרופא, הרוקח וההוראות הכתובות בעלון הרפואי שמגיע עם התרופה.
לדוגמא, ישנן תרופות רבות אשר אין לשתות איתן אלכוהול או תרופות שבגלל הרכב החומר הפעיל שבהן אין לשתות במהלך השימוש בתרופה מיץ אשכוליות וזאת בשל אחד החומרים שנמצאים באשכולית שעלול לגרום נזק בשילוב עם התרופה.
במקרים קיצוניים אף יותר ישנם איסורים חמורים או דרכי נטילת תרופות מאוד מדויקת אשר לחלק מהמטופלים קשה לעקוב אחרי ההוראות. וכך נגרם להם נזק.
-
הרופא נותן המרשם –
מצופה מרופאים, ולפי החוק הם בעלי ההכשרה המתאימה לכך ולכן גם נושאים באחריות שלא לרשום תרופות הכוללות מרשם המסכנות את החולים שלא לצורך.
שגיאה של רופא אשר רושם לדוגמא כדורים לטיפול בדלקת פנימית אשר אחת מתופעות הלוואי שלה היא פגיעה קשה בכבד לחולה אשר בתיק הרפואי שללו כתוב שיש לו כבר בעיות בכבד עלול לגרום לנזק בלתי הפיך למטופל זה וזאת בשל חור התחשבות והתעלמות מהמקרה המסוים של החולה הזה.
-
חברת התרופות –
חברת התרופות עלולה לא לבצע את המחקר הראוי ואת כלל הבדיקות המתאימות ועל כן להוציא לשוק ולשווק למעשה גלולה אשר גורמת נזק למטופלים הנוטלים אותה עם תופעות לוואי קשות.
מקרים אלו מצריכים תביעה ייצוגית נגד חברת התרופות אשר מטרתה המיידית היא פיצויים והסרת התרופה מהמדפים.
על כן, כאשר קונים מחברת תרופות חשוב לבחור בחברה עם מוצרים מאושרים ואולי אף טבעיים כמו – https://www.xtra-size.co.il.