האם אפשר להגיש תביעת לשון הרע נגד עורך דין?

לשון הרע הוא כל פרסום שעלול לפגוע בשמו הטוב של אדם, במעמדו החברתי או המקצועי. החוק בישראל מגדיר לשון הרע באופן רחב וכוללני, כך שהוא עשוי לחול גם על מקרים שבהם עורך דין מבצע פרסום פוגעני כלפי אדם אחר, או לחלופין – כאשר מוגשת נגד עורך דין תביעה בשל פרסום שנעשה נגדו.

בעולם המשפט, עורכי דין נדרשים פעמים רבות לטעון טענות נוקבות בשם לקוחותיהם, אך ישנו קו דק בין טענה משפטית לגיטימית לבין התבטאות שעלולה להיחשב כלשון הרע. לכן, נשאלת השאלה – האם ניתן להגיש תביעת לשון הרע נגד עורך דין והאם יש מקרים שבהם חלה על עורך הדין הגנה מפני תביעה כזו?

 

חסינות דיונית – האם עורך דין מוגן מפני תביעת לשון הרע?

אחד ההיבטים החשובים בבחינת תביעת לשון הרע נגד עורך דין הוא ההגנות העומדות לרשותו. חוק איסור לשון הרע בישראל קובע כי פרסומים שנעשים במסגרת דיונים משפטיים, לרבות כתבי טענות ודברים שנאמרים בבית המשפט, עשויים להיות מוגנים תחת מה שמכונה "חסינות דיונית מוחלטת". משמעות הדבר היא שאם עורך דין הציג טענה כלשהי במסגרת הדיון המשפטי, היא עשויה שלא להוות בסיס לתביעת לשון הרע.

עם זאת, ישנם מקרים שבהם ההתבטאות חורגת מהמסגרת המשפטית התקינה, או כאשר עורך דין מבצע פרסום פוגעני מחוץ לכותלי בית המשפט – למשל ברשתות החברתיות, בראיונות לתקשורת או בהתבטאויות שאינן רלוונטיות לדיון המשפטי עצמו. במקרים כאלה, עורך הדין עשוי להיות חשוף לתביעה.

 

מתי ניתן להגיש תביעה נגד עורך דין בגין לשון הרע?

למרות ההגנות המשפטיות הקיימות, ישנם מספר מצבים שבהם ניתן להגיש תביעת לשון הרע נגד עורך דין:

  1. התבטאות פוגענית מחוץ לבית המשפט – אם עורך דין מפרסם דברי לשון הרע על אדם אחר מחוץ להליך המשפטי, למשל בכתבה עיתונאית, בפוסט ברשתות החברתיות או בהתכתבות שאינה קשורה להליך השיפוטי, הוא עשוי להיות חשוף לתביעה.
  2. שימוש לרעה בהליכי משפט – עורך דין שמנצל לרעה את מערכת המשפט כדי להכפיש צד אחר, תוך שימוש בביטויים פוגעניים שאין להם כל רלוונטיות משפטית, עלול למצוא את עצמו נתבע בגין לשון הרע.
  3. פגיעה במוניטין של קולגות או לקוחות – אם עורך דין מתבטא באופן פוגעני כלפי קולגה, לקוח לשעבר או אדם אחר מהתחום המשפטי, תוך פגיעה ישירה בשמו הטוב, ניתן לשקול הגשת תביעה בגין לשון הרע.

 

כיצד ניתן להוכיח תביעת לשון הרע נגד עורך דין?

תביעה בגין לשון הרע מחייבת הוכחה של מספר אלמנטים מרכזיים:

  • קיומו של פרסום – יש להוכיח שהדברים פורסמו בפומבי ולא נאמרו רק במעמד פרטי.
  • אופי פוגעני של הפרסום – על התובע להראות כי הדברים שנאמרו או נכתבו מהווים פגיעה בשמו הטוב.
  • חוסר הגנה משפטית – אם עורך הדין נהנה מהגנות החוק (למשל, אם הדברים נאמרו בדיון משפטי), התביעה עשויה להידחות.

 

האם יש צורך בייעוץ משפטי לפני הגשת תביעה?

תביעות לשון הרע הן תביעות מורכבות, במיוחד כאשר מדובר בעורכי דין. ייתכן שפרסום מסוים ייחשב כפוגעני, אך לא יעמוד בקריטריונים המחייבים להגשת תביעה משפטית. לכן, חשוב להתייעץ עם משרד עורכי דין המתמחה בתחום, על מנת לבדוק את סיכויי ההצלחה של התביעה ולפעול בהתאם למסגרת החוקית.

משרד עורכי הדין שמעון האן מתמחה בייצוג משפטי במגוון תחומים, לרבות לשון הרע, ומספק ללקוחותיו ליווי מקצועי ואמין בתביעות מסוג זה. צוות המשרד בקיא בפסיקה ובחוקי לשון הרע בישראל, ומסייע ללקוחות להבין את האפשרויות המשפטיות העומדות בפניהם במקרה של פרסום פוגעני.

 

סיכום

לשון הרע הוא נושא רגיש ומורכב, במיוחד כאשר מדובר באנשי מקצוע בתחום המשפט. למרות שחוק איסור לשון הרע מעניק לעורכי דין הגנות מסוימות, אין מדובר בחסינות מוחלטת, וישנם מקרים שבהם ניתן להגיש נגדם תביעה. מי שסבור כי נפגע מפרסום פוגעני של עורך דין, צריך לבדוק את נסיבות המקרה ולהיוועץ עם מומחה בתחום לפני נקיטת צעדים משפטיים.

 

קונספט של ייעוץ משפטי

אולי יעניין אותך גם