מהו סכום הפסיקה שניתן להשיג בגין תביעת לשון הרע?

תביעות לשון הרע הפכו בשנים האחרונות לנפוצות יותר ויותר, בשל השימוש הנרחב ברשתות החברתיות והיכולת לפרסם מידע במהירות ובקלות. פגיעה במוניטין, הכפשות והוצאת דיבה עלולות לגרום לנזקים כלכליים ואישיים, ולעיתים מדובר בהשלכות מרחיקות לכת על הקריירה והחיים האישיים של הנפגעים. לכן, במקרים של פגיעה כזו, פונים לעיתים לתביעת לשון הרע. אך כמה באמת ניתן להשיג כתוצאה מפסיקה בתביעה כזו? במאמר זה נבחן את הנושא ונבין מה משפיע על סכום הפסיקה בתביעות לשון הרע.

 

מהי תביעת לשון הרע?

תביעת לשון הרע מתייחסת למקרה שבו אדם או גוף טוענים שנפגעו כתוצאה מפרסום מידע פוגעני או מכפיש. המידע יכול להתפרסם במגוון אופנים: פרסומים ברשתות חברתיות, בעיתונות, בטלוויזיה, או אפילו בהודעות פרטיות שהגיעו לאוזניים נוספות. מטרת תביעת לשון הרע היא לפצות את הנפגע על הפגיעה בשמו הטוב, במוניטין שלו, ולעיתים גם על הנזקים הכלכליים שנגרמו לו כתוצאה מהפרסום.

 

מהם הקריטריונים לפסיקת פיצויים?

כדי לקבוע את סכום הפסיקה בתביעת לשון הרע, ישנם כמה קריטריונים שהשופטים מתחשבים בהם:

  1. חומרת הפרסום – ככל שהפרסום חמור יותר, כך גדל הסיכוי לפסיקה גבוהה יותר. פרסום שכולל מידע שקרי, מכפיש ופוגע בצורה חמורה בשמו של אדם, עשוי להוביל לפיצוי משמעותי יותר מאשר פרסום פחות פוגעני.
  2. היקף החשיפה – היבט נוסף שמשפיע על סכום הפיצוי הוא מידת החשיפה שהפרסום קיבל. פרסום שנחשף לקהל רחב, כמו למשל ברשתות חברתיות או בכלי תקשורת המוניים, עשוי להוביל לפסיקה בסכומים גבוהים יותר לעומת פרסום שנעשה בקנה מידה קטן יותר.
  3. נזק בפועל – בתביעות לשון הרע לא נדרשת הוכחת נזק בפועל כדי לקבל פיצויים, אך אם ניתן להוכיח שהנפגע אכן סבל מנזקים ישירים – בין אם מדובר בנזק כלכלי, פיטורין ממקום עבודה או נזק אחר – זה עשוי להגדיל את סכום הפיצויים.
  4. כוונה לפגוע – אם בית המשפט מוצא כי הפרסום נעשה בכוונה לפגוע במכוון, ולא מתוך רשלנות או טעות, הדבר עשוי להוביל להגדלת הפיצוי.
  5. התנהלות הצדדים – גם התנהלותו של המפרסם לאחר הפרסום משחקת תפקיד בהחלטה על גובה הפיצויים. אם הפוגע פרסם התנצלות מהירה וניסה לתקן את הנזק שנגרם, בית המשפט עשוי להתחשב בכך ולהקטין את הפיצוי. מנגד, אם הפוגע התמיד בהכפשות ואף החמיר את הנזק לאחר הפרסום הראשון, סכום הפיצויים עשוי לעלות בהתאם.

 

מהו הסכום המקסימלי שניתן לתבוע?

בחוק איסור לשון הרע נקבע כי תובע יכול לקבל פיצוי של עד 75,000 ש"ח ללא הוכחת נזק. אם ניתן להוכיח כי הפרסום נעשה בכוונה לפגוע, סכום הפיצוי יכול להגיע ל-150,000 ש"ח. יחד עם זאת, קיימים מקרים שבהם סכום הפיצויים שנפסק עלה על הסכום הזה בשל הוכחת נזקים חמורים, ולכן בפועל, הסכומים יכולים להיות גבוהים בהרבה.

 

תקדימים משפטיים וסכומי פסיקה

ישנם מקרים מפורסמים בהם נפסקו סכומי פיצוי גבוהים במיוחד בתביעות לשון הרע. לדוגמה, פסיקות שנגעו לפרסומים פוגעניים בכלי תקשורת גדולים או ברשתות חברתיות שנחשפו לקהל רחב, הובילו לפיצויים משמעותיים של מאות אלפי שקלים ואפילו למעלה מכך. בכל מקרה, חשוב לדעת שהפסיקה תלויה מאוד בנסיבות הספציפיות של כל מקרה.

במקרים רבים, מחירון לשון הרע משמש ככלי הכוונה, אך אין מדובר במחירון קבוע וחד משמעי. כל מקרה נבחן לגופו, בהתאם לקריטריונים שצוינו, וסכום הפסיקה משתנה בהתאם להוכחות, להתנהלות הצדדים ולחומרת הפרסום.

 

ייעוץ משפטי מקצועי

תביעות לשון הרע הן תחום מורכב, ויש צורך בייעוץ משפטי מקצועי כדי להעריך את סיכויי התביעה והסכומים שניתן להשיג. משרד שמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון מתמחה בטיפול בתביעות לשון הרע ומעניק ליווי צמוד ללקוחותיו. המשרד מסייע בתהליך הגשת התביעה, באיסוף ראיות ובהתמודדות עם ההליך המשפטי במלואו, תוך הבטחת הגנה מקסימלית על זכויות הלקוח.

 

לסיכום

סכום הפסיקה שניתן להשיג בתביעות לשון הרע משתנה בהתאם למגוון גורמים: חומרת הפרסום, היקף החשיפה, נזק בפועל, כוונה לפגוע והתנהלות הצדדים. הסכומים יכולים לנוע בין עשרות אלפי שקלים למאות אלפי שקלים ואף יותר, כאשר יש להוכיח את הנזק שנגרם. בכל מקרה של תביעת לשון הרע, מומלץ להיעזר בעורך דין מקצועי ומנוסה על מנת להבטיח את זכויותיכם ולהשיג את התוצאה הטובה ביותר.

 

ייעוץ משפטי מקצועי

אולי יעניין אותך גם